Móricz Zsigmond Barbárok hangoskönyv letöltés

Móricz Zsigmond Barbárok hangoskönyv letöltés

Itt szabadon, ingyenesen letöltheted, Móricz Zsigmond Barbárok hangoskönyv verzióját mp3 formátumban!

 

Móricz Zsigmond Barbárok hangoskönyv letöltés

Móricz Zsigmond Barbárok hangoskönyv

SZERZŐ

Hangoskönyv letöltése

 Barbárok -Novellák, karcolatok  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése

Móricz Zsigmond Barbárok hangoskönyv tartalma röviden

Egy napon a juhász legelteti nyáját, ahogy eddig is, egyszer csak elkezd ugatni a puli. Két juhász lépett oda hozzá. Az egyik szamáron a másik gyalogolt, és két komondor is volt velük. Leültek a földre de nem beszélgettek. Megérkezett a juhász 12 éves fia is. Az új juhászok kérdezősködtek a feleség felől, majd a juhász szíjára esett a szó. Meg akarják venni tőle, de ő nem akarja adni, mert azt magának csinálta. A két juhász agyonverte a juhászt és a fiát, még a pulit is. Gödröt ástak és eltemették őket, majd fogták a nyájat és elhajtották.

10 nap múlva jött a feleség és sehol nem találta sem a juhász, sem a gyereket, sem a pulit, sem a nyájat. Elindult megkeresni őket, amikor juhászokba botlott. A juhászok azt hazudják, hogy a az urának meggyült a baja a törvénnyel ezért el kellett mennie. Hogy bizonyítsák ittjártát emlegették a szíjat, mire az asszony buzgón bólogatott, hogy az tényleg az ura. Elindult Dunántúlra, amerre a juhászok mondták.

 

Tavasszal fogta a puli kölykét és kimentek a pusztára.

Egyszer csak a kutya kiásott egy kalapot. Az asszony rájött, hogy félrevezetői ölték meg az urát elment tehát őket is megkeresni. Kiderült, hogy bevitték őket vallatni.

Hiába vallatták a veres juhászt, nem akarta bevallani, hogy ő volt. Bármit bevallott csak ezt nem. A vizsgálóbíró nagyon mérges lesz és elküldi a juhászt. Ahogy megy kifele, egyszer csak meglátta a szíjat. Megmerevedett, majd lassan megfordult és beismerte tettét. 25 bot büntetést kapott.

A Barbárokat Móricz az utolsó pályaszakaszában írta, és ez az egyik legkidolgozottabb elbeszélése. Mint az Móriczra általában jellemző, a népi témához nyúl. Elbeszélésmódja közelít az élőbeszédhez, nyelvezetében népies szavakat használ, tájszólásban írja le a történteket. 3 fejezetből áll. Az első fejezetben írja le mindazt, ami valójában a történet elindítója, a gyilkosság és a juhász megtalálása. A 2. fejezetben fény derül az igazságra, majd a 3. fejezetben végül beismeri tettét a veres juhász. A címnek többféle értelmezése lehet. Utalhat az emberek életformájára, de legfőképpen talán a két juhász tettével vonható párhuzamba.

Forrás: kotelezokroviden.wordpress.com

 

A Barbárok hangoskönyv mellett, további Móricz Zsigmond hangoskönyvek:

CÍM SZERZŐ Hangoskönyv letöltése
 A szerelmes levél  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Árvácska  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Barbárok -Novellák, karcolatok  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Betyár  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Erdély-trilógia -Géphangoskönyv  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Légy jó mindhalálig  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Móricz Zsigmond válogatott művei a Nyugatból  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Pipacsok a tengeren  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése
 Rokonok  Móricz Zsigmond Hangoskönyv letöltése

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG: