Voltaire Candide hangoskönyv letöltés ingyen

Voltaire Candide hangoskönyv letöltés

Itt szabadon, ingyenesen letöltheted, a Voltaire Candide hangoskönyv verzióját mp3 formátumban!

 

Voltaire Candide hangoskönyv letöltés

Voltaire Candide hangoskönyv

SZERZŐ

Hangoskönyv letöltése

 Candide, vagy Az optimizmus  Voltaire Hangoskönyv letöltése

 

A Voltaire Candide hangoskönyv háttere:

A Candide vagy Candide vagy az optimizmus Voltaire szatirikus regénye, mely először 1759-ben jelent meg. A mű egyszerre kalandregény és filozófiai gúnyirat is. Hősének nyaktörő viszontagságai csak ürügyül szolgálnak a szerző számára ahhoz, hogy nevetségessé tegye az úgynevezett leibnizi optimizmust, vagyis a „minden a legjobban van ezen a legeslegjobb világon” problémátlanul derűs szemléletét, valamint görbe tükörben mutassa be korának visszásságait.

 

A történet elején Candide, egy német ifjú még zavartalan életet él, és buzgón vallja a mentora, a Pangloss mester által belésulykolt leibnizi optimizmust. Ám a körülmények egy pillanat alatt megváltoznak, és Candide viszontagságos utazásai közben lassan és fájdalmasan végül kiábrándul mestere tanításaiból. A regény végén Voltaire a hősein keresztül nem utasítja el végleg az optimizmust, de a leibnizi „e világ a legjobb minden elképzelhető világ közt” mantra helyét a „műveljük meg kertjeinket” szemlélet veszi át a szereplők életfilozófiájában. Az így kialakult eszmény egyfajta elfordulást jelent a világ dolgaitól, a terméketlen bölcselkedéstől; passzivitást sugall, beletörődést abba, hogy a világon és az emberiség helyzetén nem lehet segíteni. A munkát veszi mindennél előbbre, mert e tevékenység az mely egyszerre űzi el az unalmat, a nyomort és a bűnözést.

 

A regény stílusát gúnyos hangvétel jellemzi,

valamint a kiszámíthatatlan pergő cselekmény, amely sokszor fantasztikus elemeket tartalmaz. A mesés kalandokban és a szerelmi szálban is megjelenik a paródia, amely a gyakori irodalmi közhelyek halmozásával nevettet. Mindezek ellenére a regény valós történelmi eseményeken alapul, cselekményére nagy hatással volt a hétéves háború és az 1755-ös lisszaboni földrengés is. Mint filozófus, Voltaire is foglalkozik az úgynevezett „rossz” problémájával, habár a kemény érvelések helyett a humor eszközével közelíti meg a témát. Voltaire gúnyos hangvétele a vallással, a teológusokkal, a kormányokkal, a hadseregekkel és a filozófusokkal szemben mind allegória, valójában a Leibniz optimizmusa elé állít görbe tükröt.

 

Megjelenését követően a Candide nagy sikert aratott de hatalmas botrányt is kavart. Közvetlenül a titkos közzététele után széles körben betiltották. A művet istenkáromlással vádolták, valamint kifogásolták benne felsejlő rendszerellenességet is. Azonban ez nem gátolta meg a mű további sikereit, a Candide éleslátó ábrázolásmódja, valamint társadalomkritikája a későbbiekben sok írónak szolgáltatott inspirációt. Napjainkban Voltaire legkiválóbb műveként, valamint a nyugati kultúrában a legismertebb francia irodalmi alkotásaként tartják számon.

Forrás: wikipédia

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

A Harry Potter hangoskönyv letöltési források egy helyen!

HARRY POTTER HANGOSKÖNYV LETÖLTÉS >>

 


TOVÁBBI HANGOSKÖNYV TÉMÁK: