Szent Péter esernyője hangoskönyv ingyen letöltés

Szent Péter esernyője hangoskönyv letöltés

Itt letöltheted szabadon, ingyenesen Mikszáth Kálmán egyik leghíresebb művét, a Szent Péter esernyője hangoskönyv formátumban!

 

Szent Péter esernyője hangoskönyv letöltés

CÍM

SZERZŐ

Szent Péter esernyője hangoskönyv letöltés

 Szent Péter esernyője  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése

 

A Szent Péter esernyője hangoskönyv rövid összefoglalója:

A legenda – 1. rész

Halápon meghalt az özvegy tanítóné, aki után árván maradt a 2 éves kislánya. A gyermeket a falubeliek becsületesen gondozták („soros”[2] lett Veronka), de aztán 10 nap elteltével Billeghi Mátéval elküldték a bátyjához Tótországba. A szegény felvidéki szlovák faluba, Glogovára új pap érkezett, Bélyi János. A pap megtudta, hogy édesanyja meghalt, így kisgyermek húga rámaradt. Erre a hírre átment imádkozni a templomba, de az eső eleredt, és a kislány kinn maradt.

 

Mire visszasietett a pap a kosárhoz, fölötte egy piros, kopott esernyőt talált. A pletyka futótűzként terjedt, hogy az esernyőt Szent Péter tette Veronka fölé. Adameczné, a pap házvezetőnője még Szűz Máriát is látta az esernyővel. Ahogy a mendemonda terjedt, egyre többen jöttek megcsodálni az időközben ereklyévé vált esernyőt. A papot azzal hívták a temetésekre, a párok az alatt akartak megesküdni.

Egy temetésen még Srankó János is feltámadt Szent Péter esernyője miatt! Ennek köszönhetően Jánosnak nem kellett a kevés fizetéséből ellátnia húgát is, mert az esernyő jól jövedelmezett neki.

 

A Gregoricsok – 2. rész

Élt Besztercebányán egy Gregorics Pál nevű ember, aki bár folyamatosan azon volt, hogy elnyerje az emberek tetszését, mindig az ellenkezője sült ki belőle. Ezek után részt vett a szabadságharcban mint kém, és sok pénzt szerzett. A nőknél sem volt szerencséje, de házvezetőnőjétől, Wibra Annától született egy fia, Wibra Gyuri. A törvénytelen gyereket titokban tartották, titokban iskoláztatták, de kiderült, hogy tehetséges fiú.

Mikor egyszer megbetegedett, apja azt hitte, féltékeny testvérei mérgezték meg, így többet nem is foglalkozott a gyermekkel, nehogy kitudódjon, hogy az ő fia. Pál folyton hordott magánál egy kopott, régi esernyőt, amire rettentően vigyázott. Egy nap, mikor Gregorics Pál úgy érezte, meg fog halni, végrendeletet íratott, és befalaztatott egy üstöt a birtoka egyik kis házikójába.

 

Pál nem tudta örökségét átadni fiának, mert Wibra Anna, akit megbízott a Szegeden tanuló Gyuri odahívásával, úgy gondolta, a férfi meg fog gyógyulni, nincs erre szükség, ám tévedett, Gregorics Pál meghalt. Végrendelete igen furcsa volt, családjára semmit sem hagyott, vagyonának csupán kis részéről rendelkezett. Míg pénzéhes testvérei keresni kezdték a többi pénzét, Gyuri ügyvédnek tanult.

A Gregorics-testvérek nagy erővel kutattak, de semmit sem találtak. Kitudódott az üst befalazásának híre, majd – miután a Gregorics testvérek egymással versengve egyre több pénzt ajánlottak a házért – együtt megvették a házikót, de az üstben csak ócska vasak és szegek voltak, a vagyon holléte pedig változatlanul ismeretlen maradt. Ezt a pert feltehetően Gregorics előre eltervezte, hogy galád testvéreivel szemben így álljon bosszút: a perköltségek az időtartam elhúzódása, a felhalmozódó iratok papírjának kifizetése, illetve azok kezelése, több ügyvéd fizetése felemésztette a vagyonukat.

 

A nyomok – 3. rész

Wibra Gyurit, akiből közben sikeres ügyvéd lett, nem érdekelte a házasság, csak az öröksége, az apja elveszett bankutalványa után kutatott. Gregorics Pál valószínűleg egy külföldi bankban helyezte el a vagyona döntő részét, és a hozzá tartozó elismervényt pedig lehet, hogy a féltve őrzött esernyőjének a nyelében rejtette el. Gyuri kinyomozta, hogy a keresett tárgy 1 forintért a fehér zsidóhoz, Müncz Jónáshoz került egy árverésen. Az öreg férfi aztán nem sokkal eltűnt, így György a kereskedő feleségéhez ment Bábaszékre.

 

Az asszony régiségboltjában azonban nem találta meg az ernyőt, ám Münczné emlékezett az esernyőre, és azt állította, a férjénél volt, amikor az eltűnése előtt elindult. Münczné a fiához, Müncz Mórichoz küldte az ügyvédet. Móric elmondta, hogy az öreg Jónás valóban a piros ernyővel indult el hazulról, de amikor már holtan megtalálták, az nem volt nála. Ebből arra következtettek, hogy az ernyőt valahol Glogova közelében veszthette el. Gyuri már indulóban volt Glogovára, mikor talált egy fülbevalót, aminek megtalálójának jutalmat ígértek.

Bement az ékszerrel a Városházára, ahol ott volt a glogovai pap húga a nevelőnőjével, akiket korábban megmentett, mert lovaik megbokrosodtak, így a hölgyek megállásra kényszerültek. Gyuri felajánlotta, hogy elviszi őket Glogovára, de a polgármester, Mravucsán ott tartotta őket, hiszen sötétedett már.

 

A bábaszéki intelligencia – 4. rész

Wibra Gyuri és Veronka is Mravucsánéknál vacsorázott, ahol a Veronkával való beszélgetés közben Gyuri rájött, hogy az esernyőt Müncz Jónás tette Veronka feje fölé. A lány elmondta, hogy ereklyeként őrzik az ernyőt a glogovai templomban, és az az ő hozománya. A vacsora után, éjszaka Gyurinak álmában megjelent Szent Péter, aki azt tanácsolta a fiatalembernek, hogy vegye el feleségül Veronkát.

 

A harmadik ördög – 5. rész

1900-as évek eleji kiadás, Révai Testvérek Irodalmi Intézet
Reggel a fiatalok és a nevelőnő elindultak Glogovára, útközben többször meg kellett állniuk. Az egyik pihenő alatt Gyuri rózsát szakajtott le Veronkának, de a lány először nem fogadta el, csak később vette el. Aztán a kocsijuk tengelye eltörött, így Gyuri elment támasztó fát vágni.

Egy hasadékból kiáltásokat hallott, kimentette a sérült embert, akiről kiderült, hogy nem más, mint Bélyi János, a glogovai pap, Veronka bátyja. A megmentéséért cserébe Gyuri Veronka kezét kérte. A pap beleegyezett, Veronka viszont nem mondott semmit. Elmentek a paplakba, ahova Sztolarik úr, Gyuri gyámja jegygyűrűket hozott. Az ügyvéd és gyámapja beszélgetését Veronka kihallgatta, megtudta, hogy Gyuri őrajta keresztül szeretné megszerezni az ernyőt.

 

Ám mikor megnézték az esernyőt, kiderült, hogy már nem a régi nyele van rajta, hanem egy – ereklyéhez méltó – új ezüstnyél, a régit, a fanyelet Adamecznének adták, aki elégette, mert szentelt üszkökre volt szüksége. Gyuri így nem kergetett tovább hiú álmokat, ahogy gyámja mondta. Ráébredt, hogy valójában szereti Veronkát, de a lány időközben eltűnt. Mindenki őt kereste, még a harangot is félreverték miatta. A kedvesét végül Gyuri találta meg, aki elmondta az egész történetét, és Veronka – bár korábban eldobta a fiútól kapott jegygyűrűt – megbocsátott neki. Az eseményeket követő harmadik vasárnapon pedig a pár összeházasodott.

Forrás: wikipédia

 

Mikszáth Kálmán további művei

SZERZŐ

Hangoskönyv letöltése

 A beszélő köntös  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 A fekete város  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 A gyerekek  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 A jó palócok  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 A Noszty fiú esete Tóth Marival  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 Jókai Mór élete és kora  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 Kísértet Lublón  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 Különös házasság  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 Szent Péter esernyője  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 Tót atyafiak  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése
 Új Zrínyiász -Társadalmi és politikai szatirikus rajz  Mikszáth Kálmán Hangoskönyv letöltése

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

A Harry Potter hangoskönyv letöltési források egy helyen!

HARRY POTTER HANGOSKÖNYV LETÖLTÉS >>

 


TOVÁBBI HANGOSKÖNYV TÉMÁK: