Aranykoporsó hangoskönyv letöltés ingyen

Aranykoporsó hangoskönyv letöltés ingyen

Itt szabadon, ingyenesen letöltheted, Móra Ferenc: Aranykoporsó hangoskönyv verzióját mp3 formátumban!

 

Móra Ferenc: Aranykoporsó hangoskönyv letöltés

Móra Ferenc: Aranykoporsó hangoskönyv

SZERZŐ

Hangoskönyv letöltése

 Aranykoporsó  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése

 

Az Aranykoporsó hangoskönyv Móra Ferenc egyik legnépszerűbb regénye.

Az ókori Rómában, Diocletianus uralkodása alatt játszódik. Az ókori kultúrában rendkívül jártas író legnagyobb történelmi regénye 1932. november végére készült el.

Az első nyomtatott példányt díszdoktori disszertációként a Szegedi Egyetemnek ajánlotta 1932. december 3-án. Eredetileg levélformában akarta megírni, Római levelek Diocletianus császár korából címmel. A regény népszerűségének talán egyik legfőbb oka, hogy a plasztikus korrajznak köszönhetően teljesen magunkénak érezhetjük a történetet, azonban a rengeteg történelmi utalás, vonatkozás mégsem nyomja rá bélyegét a költőien megrajzolt szerelmi történetre. Az Aranykoporsó már mp3 formájában és rovásírással is elérhető.

 

Bár ifjúsági regényként tartjuk számon…

több elmélet is született a regény keletkezését illetve mondanivalóját illetően. 1933-ban, a Zeneakadémián tartott előadásában (Amíg a regény eljut odáig) Móra azt vallotta, hogy a regény alapjául Szent Bonifác vértanú története szolgált, amit először Gulácsy Iréntől hallott 1926-ban. Az író halála után egy évvel közeli barátja, Supka Géza más magyarázattal állt elő. A Magyar Hírlapban közölt cikke szerint felvetette Mórának, hogy írjon a Habsburg-házról, Ferenc Józsefről; ő azonban túl kényesnek érezte a témát; ekkor került szóba Diocletianus alakja.

Állítása szerint „Diocletianus szomorú történetének formájában Móra a Habsburg Birodalom összeomlását, a keresztényi mozgalmakban a magyar szabadságharcot és Ferenc Józsefnek a magyarokhoz való viszonyát írta meg ebben a könyvében”; tovább menve azt is tudni véli, hogy Prisca Erzsébet királynét, Quintipor pedig Rudolf trónörököst jeleníti meg. Ezt a felvetést támasztja alá Magyar László. Neki illetve néhány írótársuknak 1932 nyarán, egy vonatút során számolt be Móra a tervezett regényről: „Ferenc Józsefről még nem lehet regényt írni, hát megírom Ferenc József és a Monarchia regényét Diocletianus és a hanyatló Római Birodalom regényében. Forrás: wikipédia

 

Az Aranykoporsó hangoskönyv mellett, további Móra Ferenc hangoskönyvek:

CÍM

SZERZŐ

Hangoskönyv letöltése

 A fenyőfa alatt -Karácsonyi írásai  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése
 A körtemuzsika -Elbeszélések, mesék  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése
 Aranykoporsó  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése
 Kincskereső kisködmön  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése
 Nekopogi kovács  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése
 Rab ember fiai  Móra Ferenc Hangoskönyv letöltése

 

EZ IS ÉRDEKELHET MÉG:

A Harry Potter hangoskönyv letöltési források egy helyen!

HARRY POTTER HANGOSKÖNYV LETÖLTÉS >>

 

TOVÁBBI HANGOSKÖNYV KATEGÓRIÁK

 


TOVÁBBI HANGOSKÖNYV TÉMÁK: