Egri csillagok hangoskönyv

egri csillagok hangoskönyv

Az Az Egri csillagok Gárdonyi Géza egyik legismertebb magyar történelmi regénye, amely először 1899-től folyóiratmellékletekben, majd 1901-ben könyv alakban is megjelent. 1552-ben Eger ostromához vezető eseményeket és történéseket meséli el egy izgalmas cselekményű regény formájában.

A történet 1533-ban kezdődik, és az egri hősök 1552-es győzelmével ér véget egy hatalmas túlerő ellenében. Maga a szerző is ezt a művét tartotta a legjobbjának. A regény 2005-ben elnyerte Magyarország legnépszerűbb regénye címet a “Nagy Könyv” elnevezésű országos felmérés eredményeként, amelynek célja a legnépszerűbb magyarországi regény megválasztása volt.

 

Egri csillagok hangoskönyv letöltés

Egri csillagok hangoskönyv mp3 >>

 

Az Egri csillagok hangoskönyv háttere

A regény öt részből áll, amelyek Bornemissza Gergely életét mesélik el nyolcéves korától 1552-ig, a harmincas évei elején járó Bornemissza Gergely életét.

I. Gergely félárva, egy szegény asszony fia, Cecey Éva pedig egy földbirtokos lánya. Ennek ellenére játszótársak. Miközben az erdőben játszanak, a két gyermeket egy Jumurdzsák nevű török elfogja, és egy fogolyjáráshoz kell csatlakozniuk. A kis Gergely ravaszságának köszönhetően a két gyermeknek sikerül megszöknie, és később a többi foglyot is kiszabadítani. Gergely édesanyja a törökök rajtaütésében meghal, de a kisfiút a gazdag arisztokrata Török Bálint nevelt fiaként örökbe fogadja, ahol jó nevelést kap.

A történet a 16. század első felében játszódik, és nagyjából 25 évet ölel fel.

A fő történelmi események, amelyekkel foglalkozik, Buda, a magyar királyok székhelyének 1541-es vértelen elfoglalása, valamint a regény fő témáját képező 1552-es egri (ma Észak-Magyarországon található) török ostrom. A történet néhány más történelmi témát is érint, mint a reformáció hatása, a magyarok és a Szent Római Császár közötti viszálykodás, valamint számos olyan általános jelentőségű témát, mint az irgalom, a gyermeki és házastársi szeretet, a barátság, a bizalom és az igazmondás.

A könyv legtöbb szereplője történelmi személyiség, nevezetesen maga a főhős, Bornemissza Gergely. Bár a szerző szándékai szerint a legtöbbjüket erősen romantikusan ábrázolták. Gergely élettörténete a regényben szinte teljesen kitalált, kivéve az Eger ostromakor betöltött tiszti szerepét. Cecey Éva, Gergely szerelme és későbbi felesége kitalált, ábrázolása a regényben Gárdonyi “ideális nője” alapján készült.

 

KAPCSOLÓDÓ HANGOSKÖNYVEK: